25 évvel Tienanmen után

 2014.06.26. 18:17

25 évvel ezelőtt, 1989. június 4-én a kínai rezsim vérfürdővel vetett végett a kínai diákok tüntetésének, s egyben a születendő kínai demokráciának. A Tienanmen téri megmozdulások

Hu Jao Pang kínai demokrata politikus halálával kezdődtek. Ő volt az politikus a nyolcvanas évek Kínájában, aki a gazdasági reformokban és a demokratizálódásban látta országa jövőjét. Gondolom mondani sem kell, hogy a kínai elvtársak többsége nem igazán lelkesedett Jao Pang elképzeléseiért, s ezért a Kínai Kommunista Párt 1987-ben lemondásra kényszerítette és száműzte őt a politikai színtérről. Az 1989-ben bekövetkezett halálakor a diákoknak csupán egy maroknyi csoportja gyűlt össze a Mennyei Béke terén, hogy kegyeletét lerója a politikus előtt. Azonban az elkövetkező napokban mind többen kezdtek gyülekezni a téren, hogy Hu rehabilitálását követeljék, s a megemlékezés gyorsan kommunistaellenes tiltakozássá nőtte ki magát. A fiatalok követelni kezdték a szólás- és a sajtószabadságot, az emberi jogok tiszteletben tartását stb. Május végére már százezres tömeg tartózkodott a téren, s a tüntetők egy része éhségsztrájkba kezdett. Csao ce Jang párttitkár tárgyalni kezdett a diákokkal és úgy tűnt, hogy a diákoknak sikerül párbeszédet kezdeményezni a kínai kormánnyal, de a keményutas kommunisták közbeléptek és Jangot a tettéért élete végéig házi őrizetbe helyezték, május 20-án rendkívüli állapotot hírdettek és a kínai főváros utcáin tankok jelentek meg. Elfoglalták az egyetemeket, s körbefogták a tüntetőket. Június 4-én a páncélosok és katonák rátámadtak a diákokra és hidegvérrel, kíméletlenül rendet teremtettek.

tienanmen.jpg

Huszonött évvel a tüntetések véres eltiprása után az ausztrál SBS televíziós csatorna maga módján rendhagyó módon emlékezett meg a Tienamen-téren lezajlott véres eseményekről, ugyanis az emlékoldalukon mindkét fél, a tüntető diákok és a kínai kormány szemszögéből is bemutatni igyekszik a negyed évszázaddal ezelőtti történéseket. Az oldalon korabeli újságcikkeken, televíziós bejelentkezéseken, és hanganyagokon keresztül tárul elénk a diákok küzdelme, illetve ennek a kínai rezsim által tálalt változata. Ezenkívül hat olyan személy történetét is megismerhetjük, akiknek az életét teljes mértékben megváltoztatták a Tienamen-téri események.

 

Címkék: történelem újságírás szólásszabadság ifjúság Kína Ázsia

A bejegyzés trackback címe:

https://internetia.blog.hu/api/trackback/id/tr846422553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása