No comment:(

 2014.05.28. 22:06

Magyarország Alkotmánybírósága a mai napon nyílvánosságra hozott határozatának értelmében a honlapján a hozzászólásokat közzétételét lehetővé tévő tartalomszolgáltató akkor is felelősséggel tartozik a mások jogait sértő kommentek miatt, ha nem is volt tudomása a jogsértő tartalomról, de a változatosság kedvéért akkor is felelősségre vonható, amennyiben a sértett kívánságára azt el is távolították. Magyarul szopóágon lesznek mindazok, akik ezidáig moderálás nélkül engedélyezték a a hozzászólások közzétételét, s ne adj isten akad ( már pedig sajnos akad) egy helyi vagy éppen regionális szemétdombon kapirgáló, önérzetében sértést vélő kiskirály, munkásainak jogait sárba tipró, ezzel szemben lelki nyugalmára nagyon ügyelő vállalkozó, vagy éppen egy nárciszlelkű celebecske, aki képtelenek lesznek elviselni a netvándorok kritikáját.

nocomment.jpg

Minden jel szerint ezzel az internetes portálok interaktivitása veszik el, vagy pedig korlátozódik a végsőkig. A Társaság a Szabadságjogokért már reagált is az ügyben, s az MTI-hez eljutatott közleményük szerint Az Alkotmánybíróság kommentekre vonatkozó döntése aránytalanul nagy visszatartó hatással fog járni az interneten zajló, ma még élénk közéleti vitákra. A TASZ felidézte egyben, hogy a határozat indoklása szerint "A jogsértő közleményekért való felelősség (és adott esetben a helytállási kötelezettség) független a moderálástól: egyedül a jogsértő közlés tényén alapszik." A feltétel nélküli felelősség pedig rendkívül kockázatossá teszi a tartalomszolgáltatók számára, hogy felhasználóiknak megnyissák a kommentelés lehetőségét – mutattak rá a közleményben, s hozzáfűzték, hogy „Akár moderálják a hozzászólásokat, akár nem, akár tesznek lépéseket a jogsértő tartalmak eltávolításáért, akár nem, felelősséggel tartoznak azokért". Vagyis könnyen megtörténhet, hogy a tartalomszolgáltatók oldalaikon megszüntetik a hozzászólásokat.

Magyarország (ebben is) jobban teljesít...

 

Címkék: társadalom újságírás szólásszabadság tallózó Press

A bejegyzés trackback címe:

https://internetia.blog.hu/api/trackback/id/tr366224656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása