Az interneten több, történelemmel kapcsolatos magyar oldalt is találhatunk, a blogok sokaságáról nem is beszélve, de ezeknek legyakoribb hibái,hogy vagy kifejezetten a szakma számára készültek, s száraz nyelvezetük miatt a széles rétegek számára élvezhetetlenek, vagy pedig az úgynevezett infotainment oldalak csapdájába esnek, vagyis az információt szórakoztató köntösbe bújtatva, túlzottan lebutítva tálalják, az ezekről származó kétes eredetű infókról nem is beszélve.  Jelen pillanatban a két véglet között, egyfajta arany középúton egyensúlyozónak tűnik a közelmúltban elrajtolt Újkor.hu portál, amely az elindítói szerint a tudományos ismeretterjesztés eszközeivel a nagyközönségnek szándékozzák bemutatni a múltat, valamint az ezt kutató történettudományt.

ujkor.jpg

Az oldal munkatársai egyben kihangsúlyozzák azt, hogy amennyiben a a múltról beszélünk, akkor a jelenhez szólunk, és így a jövőt akarják építeni. A szerkesztők kiemelték azt is, hogy ennek alapján hibás minden olyan történelem-szemlélet, amelyből hiányzik ez az igény, s a céltalan múltba révedés nem lehet a jövő építésének útja. A történelem érdekes, és a mának szól, így kell elvinni az emberekhez, méghozzá közérthető formában – vallják az oldal szerkesztői. Az oldalon rendszeresen szemlézik majd az online lapokat, kiállításokról, konferenciákról, előadásokról tájékoztatják a nagyérdeműt, de ezenkívül interjúkat is közölnek majd a tudományos élet szereplőivel. Az oldalon jelen pillanatban természetesen az I. világháborúval kapcsolatos témákat olvashatunk. Így a témák közt szerepelnek a budapesti I. világháborús emlékművek, de interjút olvashatunk Pintér Tamással, az általunk is górcsó alá vett Nagy Háború Blog  szerkesztőjével. A közelmúltban Szarajevóban megrendezett I. világháborús emlékkonferencia nemzetközi sajtóvisszhangját is összegzik az Újkor.hu szerkesztői, de úgyszintén az első világégéssel kapcsolatos, a Facebookon található magyar és külföldi oldalakat is górcső alá vették és elénk tálalták.

 

Címkék: kutatás portál történelem társadalom nagy háború Magyarország I. világháború Közép-Európa WW1

A bejegyzés trackback címe:

https://internetia.blog.hu/api/trackback/id/tr256512913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása