Az elmúlt napokban Magyaroszágon és Szerbiában is egyaránt szemtanúi lehettünk egyes sajtóorgánumok, illetve internetes hírfelületek kormány általi „megregulázásának”: Feltehetőleg Lázár János kétmilliós hotelszámláit firtató írások miatt felmondtak Sáling Gergőnek, az Origo főszerkesztőjének, Szerbiában pedig a Peščanik (Homokóra) elnevezésű portál vált ddos támadások célpontjává, miután az egyik jegyzetben Nebojša Stevanović, szerbiai belügyminisztert plagizálással vádolták. A támadók  le is lőtték az egyébként remek, a szerb kormány visszásságaira rámutató de ezenkívül a világpolitika és az emberi társadalom aktuális kérdéseivel is foglalkozó portált. Érdekes, hogy a homokórát éppen akkor „törték össze”, amikor egy olyan írás is felkerült a honlapra, amelyben három angol szakértő is bebizonyította, hogy a jelenlegi belügyminiszter a doktori disszertációjának egy részét, Schmitt Pálhoz hasonlóan copy-pésztelte. 

       Sajnos e két eset csupán a jéghegy csúcsát képezik az illető országokban, illetve nyelvterületeken. Nagyon úgy tűnik, hogy a sajtószabadság megkurtítása, az újságírókkal, szerkesztőkkel szembeni nyomásgyakorlás, s munkájuknak az ellehetetlenítése mintha csak egyfajta úri hobbivá vált volna az utóbbi időben. Egyébként nemcsak a fentiekben megemlített két országban nagy a baj, , hanem a térségben egyaránt bevált gyakorlattá vált egyes médiumok ellehetetlenítése, de a a cenzúra ellen harcoló Index on Censorship és az Osservatorio Balcani e Caucaso szervezetek által elindított, a sajtó- és a szólásszabadság ellen elkövetett eseteket egy ushaidi-platformra alapuló, interaktív térkép alapján Európában e két ország számít listavezetőnek a médiumok megzabolázásának a terén, amelyeket piros pontokkal tüntettek fel a térképen,

mediafreedom.jpg

mellékelve egyben, hogy konkrétan mely sajtóorgánumokról és milyen esetekről van szó. Az esetek összesítésén kívül különböző színek párosulnak a nyomásgyakorlás különböző formáihoz is.

A térképre természetesen bármelyik érintett szerkesztőség/kolléga hozzáadhatja a saját esetét okostelefon segítségével az ushahidi androidos vagy pedig Iphone-s applikációjának a segítségével, vagy pedig az oldalon található űrlap kitöltésével. 

Címkék: térkép társadalom újságírás smartphone Magyarország Szerbia Press Nemzetközi szervezetek a hónap honlapja Ushahidi

A bejegyzés trackback címe:

https://internetia.blog.hu/api/trackback/id/tr56281709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása