Napra pontosan 100 évvel ezelőtt Gavrilo Princip, szerb nacionalista diák Szarajevóban merényletet követett el Ferenc Ferdinánd főherceg, az Osztrák–Magyar Monarchia trónörököse és hitvese, Chotek Zsófia ellen. A merénylet az Osztrák- Magyar Monarchia számára kiváló indokként szolgált a szomszédos Szerbia megtámadására, s egyben bevezetője volt a négy éven tartó világégésnek. Az öldöklő küzdelem lényegében a a korabeli gyarmat- és érdekeltségrendszer újrafelosztásáért indult. Bár valamennyi résztvevő nemzet meg volt győződve arról, hogy gyors offenzívával legyőzheti ellenfeleit, s fél év alatt véget érhetnek a hadmozdulatok, a háború végül négy évnyi véres küzdelemmé terebélyesedett. Az Osztrák–Magyar Monarchia szétesett a háború végére, valamint a német területszerzés illúziója is szertefoszlott. A háborút lezáró békerendszer igazságtalanságai, a, a későbbiekben a II. világháború kitöréséhez vezettek. Mielőtt még bárki is egyfajta szőrszálhasogatásként belekötne a fentiekbe, e bejegyzés nem azért született, hogy az első nagy világégés történetével foglalkozzon, hanem, hogy a centenárium kapcsán górcső alá vegye, hogy a világhálón miképpen emlékeznek meg a mintegy 15 millió áldozatot követelő háborúról?

Hát akkor kezdjünk el böngészni azon a tájon, ahol az egész elkezdődött. A szerbek, báris ezidáig nem erőltették meg túlzottan magukat, de mindenképpen érdekes, és figyelemre méltó a Nagy háború (Veliki rat) elnevezésű oldal, amelyen a szerbiai könyvtárakban, levéltárakban és katonai archívumokban található, az I. VH-val kapcsolatos korabeli kiadványokat, plakátokat, térképeket és fényképeket, leveleket stb. digitális másolatát böngészhetjük át.

velikirat.jpg

A háború jelentősebb eseményeit pedig egy idővonalon keresztül követhetjük végig. Az oldal szerb (latin és cirill írásmóddal) illetve angol nyelven úgyszintén kutatható. Az oldal az Europeana projektum keretében készült el, amelyről a későbbiekben még beszélünk.

Magyar nyelven már sokkal több oldal foglalkozik a világégéssel. A blogok közül mindenképpen meg kell említeni A Nagy háború írásban és képben c. blogot  , s be kell, hogy valljam, számomra ez az egyik legjobb oldal, amely a tematikával foglalkozik.

nagyhaboru.jpg

A blog indítói és szerkesztői a nagy háború szenvedélyes rajongói és kutatói, amely meg is látszik az itt található írások, bejegyzések mínőségén. Az oldaluknak nem véletlenül adták az egykoron az Atheneum Irodalmi és Nyomdai Részvénytársaság kiadásában megjelent kötetsorozatot idéző címet: öntően hosszabb-rövidebb írásműveket, s ezek mellett képi dokumentumokat tesznek közzé, s persze minden egyéb, a mai kor technikájával megjeleníthető infót, amelt színesebbé teheti az 1914–1918-as időszakról szóló ismereteket. Az oldalon többnyire magyar vonatkozású témák szerepelnek, beleértve a szégyenteljes trianoni békediktátum után határon túlra szakadt területekre vonatkozó történéseket és ezek szereplőit is. Úgyszintén érdemes ellátogatni az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság oldalára is , amely ugyan meg sem közelíti a nagyhaboru.blog.hu által nyújtott tartalmat, de azért itt is találhatunk érdekes dolgokat.

centenarium.jpg

Példának okán megtudhatjuk, hogy száz évvel ezelőtt, június 27-én Budapesten szombat, és zivatar volt... ( na jó, vicceltem, de vétek lett volna kihagyni a feldobott labdát). A honlapon többek között megtalálhatók az első világháború kirobbanásával kapcsolatos, az Osztrák–Magyar Monarchia szempontjából legfontosabb dokumentumokat, az eseményeket pedig mikrotörténelmi perspektívából, vagyis az akkor élő emberek szemszögéből is bemutatják, de a merényletet követően az Európán végigsöprő háborús láz illusztrálásaként a a Borsszem Jankó című élclap karikatúráiból és gúnyverseiből válogattak a honlap szerzői, ízelítőt nyújtanak a Nagy Háború anekdotakincséből i de amolyan Ki kicsoda? alapon bemutatják az első világégés fő- és mellékszereplőinek az életútját is.

A kidolgozása alapján egyáltalán nem tűnik mai gyereknek Az első világháború magyar hőseinek az albuma , amelyet a világégés nevesített hősei előtt tiszteletadásként hoztak létre.

hosok.jpg

A honlapon részletes információt találhatunk a kitintettekről, de ezenkívül a honlap szerzői olyan részletekre is ügyeltek, hogy korabeli katonai térkép, s a Google Maps segítségével is feltüntessék, hogy mely csatatéren is teljesített szolgálatot az adott hős.

Angol nyelven mindenekelőtt a fentiekben már megemlített Europeana gyűjtőoldalnak az első világháborút bemutató aloldalát   kell megemlíteni.

europeana.jpg

Az oldalon a kontinens országainak a levéltáraiból, könyvtáraiból, múzeumaiból származó első világháborús dokumentumok, kiadványok, plakátok, levelek és fényképek között kutathatunk, de számos korabeli filmet is megtekinthetünk. Az érdeklődők számára lényegesen kevesebb illusztrációt, de sokkal több információt nyújt a firstworldwar.com oldal, amelynek ezért úgyszintén szerepelnie kell az összeállításunkban.

1ww.jpg

Az oldalon külön megismerkedhetünk a világégés jelentősebb csatáival, a háborúban résztvevő felek fegyvereivel, s a csatákban, illetve a felderítés során alkalmazott technológiákkal is. Úgyszintén érdemes ellátogatni a Nagy Háború angol oldalára is, amely úgyszintén részletesen foglalkozik a száz évvel ezelőtt kitört világháborúval, de elkalauzol minket a világégés legjelentősebb csaták helyszíneinek a maradványaihoz is.

greatwaruk.jpg

Ezenkívül az oldalon utánanézhetünk annak is, hogy elődjeink közül részt vett-e valaki a küzdelmekben. Végezetül pedig mindenképpen látogassunk el a YouTube Documentaryprogramme csatornájára ahol a BBC, The Great War című dokumentumfilm sorozatának az összes része  megtekinthető ingyen és bérmentve.

bbcdoc.jpg

 

 

Természetesen amennyiben ti is találtok a témával kapcsolatos, érdekes oldalakatm akkor nyugodtan küldjétek el ezek címeit kommentben, vagy pedig e-mailben. 

 

 

 

 

 

Címkék: térkép történelem nagy háború I. világháború Google Maps Közép-Európa WW1

A bejegyzés trackback címe:

https://internetia.blog.hu/api/trackback/id/tr206434595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Antolion 2014.07.09. 14:50:41

100 a témával foglalkozó e-könyv, csaknem 17 000 oldal terjedelemben, mintegy 10000 fényképpel/illusztrációval itt:
mtdaportal.extra.hu/Bokk_nagy_haboru.html
süti beállítások módosítása