A Szerbiát és a többi nyugat-balkáni ország árvíz sújtotta területeit tünteti fel a május 14-től működő, s a Poplave.rs cím alatt elérhető honlap, amely az Ushahidi  platformot használva egy valósidejű, interaktív térképen ábrázolja a katasztrófa sújtotta övezeteket. A térképről leolvashatjuk, hogy mely területeken is legsúlyosabb a helyzet, hol vannak földcsuszamlások, s útlezárások, hol történtek bűncselekmények, illetve azt is megtudhatjuk, hogy ezidáig honnan érkeztek a legnagyobb segélyszállítmányok stb. A térképen szereplő adatokat az árvíz sújtotta területekről érkezett információk alapján gyűjtik össze.  Ezenkívül az oldalra bárki feltöltheti a saját értesüléseit, amennyiben ellátogat erre az internetes címre. A térképen bejelölheti, hogy hol is történt az esemény, részletes információt szolgálhat a történésről s akár videót, illetve fényképet is közzé tehet.

arvizek.jpg

 

Amennyiben megadjuk a tartózkodási helyünket és e-mail címünket, mi is időben értesülhetünk a lokációnktól 20 kilométeren belüli körzetben történő eseményekről. Az internetes oldalon élőben követhetjük a szerb rádióamatőröknek az árvízzel kapcsolatos kommunikációját,  és megtekinthetjük az eltűnt személyek listáját is.

Az oldal egyedüli hátránya csupán az, hogy kizárólag szerb nyelven érhető el.

Az Ushahidi platformot egyébként a kenyai, elnökválasztási zavargások ideje alatt hozták létre, hogy a lakosság számára folyamatosan elérhetővé váljanak a friss információk.  Lényege a platformnak az, hogy egy adott történés kapcsán bárki információt tölthet fel rá, akár egy rövid SMS-en keresztül is, de természetesen sokkal komplexebb anyagokat, így egy okostelefon segítségével akár fotó- és videófelvételeket is közzétehetünk, amelyek egyvalósidejű interaktív térképre kerülnek fel.

 

Címkék: térkép árvízvédelem katasztrófák Szerbia Ushahidi

A bejegyzés trackback címe:

https://internetia.blog.hu/api/trackback/id/tr906190881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása