A helyi idő szerint tegnap este ( CET szerint ma hajnalban) New Yorban kiosztották a legjobb honlapokért járó Webby-díjat. Az Amerikai Digitális Művészeti és Tudományos Akadémia tagjai és a világ internetezői közel két évtizede adják le voksukat a világ legjobb honlapjaira ( és az utóbbi időben a legjobb online videókra és mobilos applikációkra), hogy ezek közül is a legeslegjobbak érdemeljék ki az internet – Oscarjának tekinthető díjat, de ezenkívül kitüntetik azokat a személyeket, illetve csoportokat is, amelyek az adott évben a maguk módján hozzájárultak a Világháló történetéhez, illetve fejlődéséhez.

lessig.jpg

Ezek közül az életműdíjat Lawrence Lessig, amerikai akadémikus és politikai aktivista érdemelte ki az idén, azzal, hogy társalapítója volt a Creative Commons elnevezésű szervezetnek, s szellemi atyja az azonos nevű szerzői jogrendszernek.  A Creative Commons lehetővé teszi a szerzői jogi oltalom (copyright) alá eső művek tulajdonosainak, hogy az oltalom alatt álló jogok egy részét a közösségre hagyományozzák, míg más részét maguknak megtartsák. Mindezt változatos licenc- és szerződés-formákkal segítik, hogy elkerülhetők legyenek a jelenlegi szerzői jogi törvényrendelkezések hátulütői.

bansky.jpg

Az év személyiségének járó elismerést Bansky, az angol street-art művész érdemelte ki, az idei év színésznőjének pedig Taylor Schilling lett kikiáltva.

o-TAYLOR-SCHILLING-OITNB-facebook.jpg

Az év művészének járó díjat az amerikai De La Soul hip-hop zenekar tagjainak ítélték mivel lehetővé tették a zenekar komplett diszkográfiájának a díjmentes letölthetőségét.

delasoul.jpg

Az év áttörésének a Kickstarter közfinanszírozó oldalt kiáltották ki. Erről az oldalról már mi is írtunk a rovatunkban. Az oldalon bárki közzéteheti ötletét, az oldal látogatói pedig, már amennyiben arra érdemesnek tartják, pénzt küldhetnek az ötletgazdáknak, hogy megvalósíthassák a projektumaikat. Az év sportolóinak járó díjat a jamaicai bobcsapat érdemelte ki, azzal, hogy ahelyett, hogy a napsütötte trópusi sziget kormányánál, vagy pedig vállalatoknál koldultak volna azért, hogy összeszedjék a szocsi téli olimpián való részvételükhöz szükséges pénzt, ők az internetes közfinanszírozás segítségével gyűjtötték össze a kiutazásukhoz, és az ott tartózkodásukhoz szükséges zöldhasúakat.

jamaica.jpg

Akülönleges teljesítményért járó Webby-t Freddie Yong, Youtube- híresség kapta. A 28 éves srác, kellő időben kapcsolva több csatornát is elindított a videómegosztón, s ez annyira bejött neki, hogy a közelmúltban leszerződött a Lionsgate Filmstúdióhoz is, vagyis megérezte, hogy mi kell a netten csüngő népnek, s ezzel a feje tetejére állította a hagyományos szórakoztatóipart.

freddie-wong.jpg

 

 Néhány díjnyertes honlap, amely a mi tetszésünket is elnyerte:

A Digitális Művészeti és Tudományos Akadémia tagjai szerint a legjobb navigálási lehetőségek és honlapszerkezet kategóriában az idén a Béhance elnevezésű közösségi portál érdemelte ki a rangos elismerést. A Béhance lényegében a kreatív szakemberek, s a képzőművészek Facebookja. Az oldalra felregisztráló felhasználók bemutathatják saját alkotásaikat, megoszthatják ezeket ismerőseinkkel, de ezenkívül az oldal alkalmas munkahely és pályázási lehetőség keresésére is.

behance.jpg

A The Guardian, angol napilapnak a Snowden-affért és az NSA (Amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség) által végzett illegális megfigyeléseket bemutató és elemző interaktív riportja a legjobb gyakorlati alkalmazás szekciójában aranyozódott be. 

nsa.jpg

 

A videónak, illetve a mozgóképnek a legjobb alkalmazásáért a National Geographic által, a tanzániai Serengeti parkban élő oroszlánok életét bemutató online-dokumentumfilm  nyerte el az akadémia tagjainak a tetszését. Az oldalon lényegében több, a témához kötődő kisfilmet nézhetünk meg, amely végigkövetik az oroszlánok mindennapjait, bemutatják szokásaikat, ahogyan képet kaphattunk az őket védelmező vadőröknek a vadorzók elleni harcáról, az itt élő törzsek és az oroszlánok közötti viszonyról, és festői szépségű képeket tekinthetünk meg a Serengeti Nemzeti Parkról is.

serengeti.jpg

 

Az oktatás kategóriájában az akadémia tagjai és az internetezők közül is legtöbben a Coursera  elnevezésű online oktatói platformra voksoltak. A világ legnagyobb egyetemivel és szervezeteivel kapcsolatot tartó oldalon több mint hatszáz ingyenes online képzésre iratkozhatunk be. A szervezet, illetve a gyűjtőoldal célja az, hogy bárki számára elérhetővé váljanak a magaszíntű képzési lehetőségek, ezzel is fejlesztve önmagukat és közösségüket. Lényegében a felhasználóknak regisztrálniuk kell magukat az oldalon, majd pedig kiválaszthatják a számukra a megfelelő képzést. Ezután a saját időbeosztása szerint nézheti meg az oktatási intézmények által a rendelkezésére bocsájtott oktatófilmeket, léphet kapcsolatba az osztálytársaival, illetve a tanáraival. A képzés végén pedig levizsgázhat és bizonylatot is kaphat a sikeresen elvégzett kurzusról.

Az oldalon jelen pillanatban 12 különböző nyelvű kurzus elérhető, sajnos a magyar és a szerb egyelőre nincs ezek között.

coursera.jpg

A legjobb autós honlapok kategóriájában, a közönség voksai alapján a BBC, autókkal foglakozó oldala 

 érdemelte ki a Webby-díjat. Valljuk be őszintén, jogosan. Az oldalon ugyanis a legmodernebb autócsodák mellett, méltó helyet kapnak az oldtimerek csodaszép világának a képviselői is, s persze számos hasznos tanáccsal is ellátják a négykerekűek szerelmeseit.

bbcautos.jpg

Az már pedig szinte hab a tortára, hogy az oldalon az angol közszolgálati televízió világhírű Top Gear műsorának a válogatott jópofái ( Jeremy Clarkson, James „Lassú kapitány” May és Richard Hammond) is teret kapnak a sajátosan kiakadt ízléssel készített top-listáikkal és morfondírozásaikkal.  

A Webby- díjazottak teljes listája itt böngészhető

Címkék: internet újságírás www webby Számítástechnika Egyesült Államok Nemzetközi szervezetek

A bejegyzés trackback címe:

https://internetia.blog.hu/api/trackback/id/tr866185262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása