Ahogyan Magyarországon, Szerbiában is komoly gondot jelent a képzett fiatalok elvándorlása, s ezért az iSerbia elnevezésű civil szervezet aktivistái gondoltak egyet, és a számítástechnikai alapok elsajátításával igyekeznek itthon tartani a középiskolásokat, ez egyetemistákat, illetve a munkanélkülieket, s a lehetőségekhez képest munkalehetőséget biztosítani számukra.

A 2011 decemberében megalapított szervezet különböző projektumok megvalósításával igyekezik megfékezni az országban uralkodó munkanélküliséget, illetve a képzett fiatalok elvándorlását.

 

iserbia.jpg

 

Ezenkívül a szervezet aktivistái népszerűsíteni igyekszik a sikeres, vállalkozó kedvű fiatalokat, s egyfajta kapcsolatot szándékoznak képezni az országban élő vállalkozók, szakértők és intézmények, illetve a külföldön élő szerb diaszpóra között.

A szervezet aktivistái a szerbiai kereskedelmi és távközlési minisztériummal karöltve a közelmúltban indították el a „moj prvi sajt” (az első honlapom) című projektumot, amely keretében a 32 évesnél fiatalabb korosztály képviselői és a munkanélküliek a honlapszerkesztés fortélyait sajátíthatták el. A projektum résztvevői ezután saját maguk is előrukkolhattak a honlapjaikkal, amelyek számára a szervezők ingyenes domaint és hostingot biztosítottak. Jelen pillanatban e honlapok látogatottsági versenye van folyamatban, amelynek győztese egy táblagéppel lesz gazdagabb.

Az elkövetkező napokban kezdetét veszi a program második fázisa is, amely során 25, 32 évesnél fiatalabb, Szerbiában élő személy számára biztosítanak ösztöndíjat egy CMS honlapszerkesztő tanfolyam elvégzéséhez, a legjobb honlapokkal előrukkoló 5 fiatal számára pedig lehetőséget adnak, hogy kidolgozzák, illetve elhelyezzék saját profiljukat az iSerbia honlapján, ezzel is népszerűsítve a tevékenységüket és szakértelmüket. A legötletesebb honlap szerzőjét pedig úgyszintén egy táblagéppel jutalmazzák meg a szervezők. A pályázat jelentkezési határideje 2014. május 17., a jelentkezési kérdőívet pedig itt lehet kitölteni.

 

 

Címkék: pályázatok internet társadalom ifjúság Szerbia projektumok

A bejegyzés trackback címe:

https://internetia.blog.hu/api/trackback/id/tr56159470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása