Amióta az emberi faj létezik, azóta tanulmányozza és használja fel a környezetében élő növényeket. Kezdetben csak táplálkozás céljából használta fel ezeket, de nemsokára rá a növények fontos szerepet kaptak a gyógyítás, a szépítkezés, de a különböző vallási szertartások során is.

wwfwild.jpg

A növényekről szerzet tudás a kezdetekben csupán a szájhagyomány útján terjedt át nemzedékről nemzedékre, de a későbbiekben megjelentek az első írásos anyagok is a tulajdonságaikról, manapság pedig külön tudomány foglalkozik a bolygónkon található növényekkel. A Természetvédelmi Világalap legújabb Traditional and Wild elnevezésű program része a világalap, a TRAFFIC, a vadon élő növények és állatok kereskedelmét monitorozó hálózat, felsőoktatási intézmények, helyi önkormányzatok és nem kormányzati szervezetek közötti együttműködésnek. Ezeknek a szervezeteknek különleges céljuk van: alkalmazni a vadon termő növények gyűjtésével kapcsolatos hagyományos tudást és elősegíteni a fenntartható gyűjtést és kereskedelmet a Közép-Európa vidéki területein élő, sérülékeny csoportok megélhetésének előmozdítása érdekében. 

Továbbá a projekt szándékában áll újjáéleszteni a vadon termő növények gyűjtésének kulturális hagyományait, beleértve a kulcsfontosságú ismereteket azokról a növényekről, melyeknél fennáll annak veszélye, hogy örökre eltűnnek.

 

Címkék: társadalom növényvilág Magyarország Közép-Európa WWF Nemzetközi szervezetek

A bejegyzés trackback címe:

https://internetia.blog.hu/api/trackback/id/tr916102587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása